Volby 2014 - Odpady

28.04.2014 22:21

    PROLOG: V následujících několika týdnech vám v jednotlivých tématických blocích postupně přiblížíme volební program pro nadcházející komunální volby 2014. Pokud máte jakékoliv připomínky či návrhy jak volební program Sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem vylepšit či upravit, neváhejte nám napsat, zatelefonovat či zastavit nás na ulici. Stejně tak, máte-li chuť se k nám připojit a společně s námi kandidovat do zastupitelstva městyse Troskotovice. 

 

    S odpadovým hospodářstvím je to u nás v Troskotovicích na štíru. Především se svozem nesvozem odpadu. Spousta občanů jistě už ví, že pravidelný svoz na základě smluvního vztahu s některou z firem podnikající v tomto odvětví, v Troskotovicích nefunguje. Je potvrzen fakt, že v současnoti proběhne svoz až v okamžiku, kdy starosta Ordoš složí hotovost v sídle mikulovské společnosti STKO. Problém je ovšem ten, že STKO nemá pro Troskotovice potřebnou kapacitu a z tohoto důvodu probíhá svoz v nepravidelných termínech a většinou v brzkých ranních hodinách.

    Není se čemu divit. Všichni dobře víme, jakou má náš pan starosta platební morálku.

 

            Obrázky: Kontejner u hřbitova v proudu času.

 

    V Troskotovicích platíme za svoz odpadu 400 Kč na osobu za rok. Ve srovnání s okolím je tato suma nižší, ale pouze relativně. Je nutné si uvědomit, jaké služby za tuto cenu dostáváme. V okolních obcích jsou vyváženy nejen popelnice se smíšeným komunálním odpadem, ale pravidelně je pořádán i svoz velkoobjemového odpadu, nebezpečného odpadu, elektroodpadu, bioodpadu a v neposlední řadě také svoz separovaného odpadu vhodného k recyklaci. Nutno též podotknout, že svoz probíhá v týdenních intervalech. Například ve Vlasaticích mají po připojení k programu ISNO (Inteligentní systém nakládání s odpady) možnost třídit odpad přímo ve svých domovech a tím šetřit své finance a životní prostředí zároveň. Dalšími příklady mohou být obce Březí, Drnholec či město Mikulov, kde již tento systém úspěšně funguje. Každá popelnice v domě, či bytové jednotce, je opatřena čipem a monitorována individuálně - její výsyp, druh odpadu a množství je načteno při každém svozu. Na internetových stránkách systému ISNO jsou všechny tyto události a skutečnosti evidovány. Po přihlášení číslem popisným a heslem si mohou obyvatelé kontrolovat své hospodaření. Za třídění a dodržování zásad třídění jsou čtvrtletně udělovány bonusy, které jsou průběžně sčítány. Z celkových bonusů je ve výsledku vypočtena sleva na poplatku v dalším roce a to až do výše 70%. V případě že např. pětičlenná rodina bude zodpovědně třídit, může v následujícím roce místo 3000Kč, zaplatit pouze 900Kč.

    Současný stav je takový, že svoz velkoobjemového odpadu a bioodpadu již několik let neprobíhá. Jistou alternativou je kontejner u hřbitova. Ten je však v poslední době vyvážen pouze sporadicky dvakrát/třikrát do roka. Podobně je na tom možnost třídění odpadů. Nádoby na separovaný odpad jsou totiž umístěny jen na jednom místě a o jejich pravidelném svozu si můžeme nechat opět jenom zdát. Navíc nádoba na papír v Troskotovicích úplně chybí.

    Důsledky tohoto stavu můžeme vidět všude kolem. Když si jdeme zasportovat, když jdeme na hřbitov i když jdeme na obyčejnou procházku do přírody.

 

           Obrázky: Nepořádek v obci a okolí.

   

    Právě z tohoto důvodu je nutné v následujících letech věnovat značnou část energie do nápravy tohoto žalostného stavu. Sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem bude prosazovat následující změny, které se týkají nakládání s odpady, tak aby naše obec byla opět vhodným místem k životu.

 

    Budeme usilovat o:

  • rozšíření počtu míst se sběrnými nádobami na separovaný odpad a jejich pravidelný svoz. Následujícím krokem bude snaha o připojení k programu ISNO.
  • pravidelný svoz komunálního odpadu na základě smluvního vztahu.
  • pravidelný svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu v takové míře, aby byla pokryta veškerá poptávka po těchto službách ze strany obyvatel obce.
  • náhradu nevkusného a věčně přeplněného kontejneru u hřbitova menšími nádobami, které budou vyváženy společně s komunálním odpadem. Původní kontejner bude přesunut na jiné místo a oplocen, tak aby i nadále mohl plnit svou funkci pro občany Troskotovic a nehyzdil přitom své okolí. Výhledově by byl kontejner nahrazen sběrným dvorem.
  • zřízení sběrného místa pro stavební suť a odpad ze zahrad. Zde by byla stavební suť ukládána, tak aby bylo možné její další zpracování. Například ke zpevňování cest po jejím rozdrcení. Podobně odpad ze zahrad, který by díky kompostování bylo možné opětovně využít pro potřeby obce či obyvatel městyse.
  • organizaci brigád pro úklid okolí Troskotovic, abychom náš městys společnými silami očistili od odpadků. Samotná organizace bude probíhat v rámci úřadu městyse či za pomoci spolků působících v Troskotovicích. Spolky, které již v minulosti hromadné úklidy prováděly, budou v této činnosti podporovány.
  • postihy pro občany, kteří znečišťují okolí obce odpadem všeho druhu. Postihováno by bylo veškeré neoprávněné ukládání odpadů v celém katastrální území. Místa současných černých skládek budou vybavena cedulemi se zákazem skládky a sazbami postihů hrozícími za porušení tohoto zákazu.

        

  Ing. Martin Ambros

 

Více informací o programu ISNO společnosti STKO, spol. s r. o. najdete na následujících odkazech:

Alternativou je Integrovaný systém nakládání s odpadem společnosti SITA CZ, a.s: