Volební program sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem pro volební období 2014-2018

06.10.2014 05:15

Volební program

Sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem
pro volby do zastupitelstva městyse Troskotovice konaných
ve dnech 10. a  11. října 2014 (volební období 2014-2018)

 

    Dostává se Vám do rukou volební program sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem, které již podruhé kandiduje do zastupitelstva městyse Troskotovice. O Vaše hlasy se v letošních komunálních volbách uchází celkem šest kandidátů:

 

          1. Ing. Martin Ambros, 25 let, projektant, bez politické příslušnosti

          2. Ing. et Ing. Stanislava Šeďová, 34 let, obchodní zástupce, bez politické příslušnosti

          3. Jiří Novosád, 40 let, programátor obráběcích strojů, bez politické příslušnosti

          4. Hana Kovaříková, 57 let, všeobecná sestra, bez politické příslušnosti

          5. Lenka Bahenská, 39 let, obchodní zástupce, bez politické příslušnosti

          6. Věra Masaryková, 41 let, logistik, bez politické příslušnosti

 

Sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem:

    Naše sdružení vzniklo v červnu roku 2010 jako alternativa k tehdejší kandidátní listině současného starosty Michala Ordoše - "ZA TRVALÝ ROZVOJ," které bylo po dvě volební období jedinou kandidátní listinou v Troskotovicích. Ve volbách v roce 2010 získalo naše sdružení od občanů Troskotovic dva mandáty, které nám zajistili místo v opozici. Jakožto opoziční sdružení jsme nedosáhli žádných nedozírných výsledků, ale přeci jenom se nám podařilo mírně rozvířit značně zkalené vody hospodaření Troskotovic.

    Mimo jiné se nám podařilo:

  • obnovit pravidelná zasedání zastupitelstva, alespoň s tříměsíční periodou,
  • zajistit zveřejňování zápisů ze zasedání zastupitelstva na internetových stránkách,
  • zajistit zveřejňování informací na úřední desce i na elektronické úřední desce,
  • zveřejnit zprávy z přezkumů hospodaření městyse Troskotovice,
  • zveřejnit závěrečné účty a rozpočty městyse Troskotovice, alespoň v letech, ve kterých byly vypracovány,
  • přijmout pravidla rozpočtového provizoria, v období než byl schválen rozpočet,
  • revidovat vyhlášky týkající se odpadů, místních poplatků, atd.,
  • schválit jednací řády zastupitelstva a finančního a kontrolního výboru.

 

    Během naší čtyřleté působnosti jsme se také několikrát pokusili vyvolat hlasování o odvolání Michala Ordoše z postu starosty. Všechny pokusy byly, bohužel, neúspěšné. Tyto pokusy reagovaly vždy na nějakou z událostí spojenou s aktuálním stavem hospodaření  městyse Troskotovice. Bylo to při obstavení veškerého nemovitého majetku Troskotovic v jarních měsících roku 2012 a v roce 2013 a 2014, při zveřejnění informací o trestním stíhání Michala Ordoše ze zpronevěry cca 2,5 milionu korun a zneužití pravomoci úřední osoby a také při zveřejnění informace o jeho podmíněném trestu odnětí svobody na jeden rok s dvouletým odkladem za falšování úředních listin.

 

Způsob volby (Pozor, hlasovací lístek je oboustranný!):

    Způsob volby do zastupitelstev obcí je oproti volbám například do parlamentu zcela specifický. Jelikož se jedná o volby do místních samospráv, dostává volič právo vybírat kandidáty z více kandidátních listin a může si tedy zvolit adekvátní zastupitele, kterým důvěřuje a ví co od nich může očekávat. Do zastupitelstva městyse Troskotovice je voleno celkem 9 zastupitelů. Z toho plyne, že každý oprávněný volič má celkem 9 hlasů, které může při hlasování uplatnit. Své hlasy může uplatnit následujícími způsoby:

    V prvním případě volič vybere kandidátní listinu a na volebním lístku zaškrtne pouze jedno pole u příslušné kandidátní listiny. Pokud tato kandidátní listina neobsahuje 9 kandidátů, zbytek hlasů voliče propadá.

    Ve druhém případě volič vybere nejprve kandidátní listinu a k tomu ještě kandidáty z jiných kandidátních listin. Volič tedy na svém hlasovacím lístku zaškrtne pole u příslušné kandidátní listiny a poté zaškrtne jednotlivá pole u vybraných kandidátů na ostatních kandidátních listinách. V tomto případě je po jednom hlasu přiděleno vždy každému samostatně zaškrtnutému kandidátu a zbytek hlasů (zbývající počet hlasů do počtu 9) připadne vybrané kandidátní listině.

    Ve třetím případě volič nevybírá přímo žádnou z kandidátních listin, ale rozdělí svých devět hlasů přímo jednotlivým kandidátům,  které chce mít jako své zástupce v zastupitelstvu. Po jednom hlasu tedy dostává každý vybraný kandidát. Pokud volič nevyužije všech devíti svých hlasů, ostatní hlasy propadají. Tento způsob je vhodný především pro voliče, kterým nevyhovuje ani jedna ze sestavených kandidátních listin. Volič si tímto způsobem může sestavit svou pomyslnou kandidátní listinu z navrhovaných kandidátů, která nejlépe vystihuje jeho představu o budoucím zastupitelstvu.

             V případě, že je na hlasovacím lístku vybráno více než 9 kandidátů, volební lístek je neplatný. Neplatný je také hlasovací lístek, na kterém jsou zaškrtnuty dvě celé kandidátní listiny.

            

Volební program SNK Troskotovice lidem:

Hospodaření městyse

    Hlavním cílem našeho sdružení je především stabilizace financí a vypořádání se s dluhy, které vznikly v minulých volebních obdobích nehospodárným jednáním současného starosty městyse Troskotovice Michala Ordoše společně s vládnoucími členy zastupitelstva, kteří mu nechali zcela volné ruce. Naplnění tohoto cíle chceme dosáhnout celkovým auditem účetnictví, uzavřených smluv a inventurou majetku, jež budou provedeny nezávislou společností. Na základě výsledku bude svoláno veřejné zasedání, kde budou výsledky prezentovány občanům a následně sami občané v referendu rozhodnou o nejvhodnějším způsobu řešení.

    Co se týče hospodaření městyse budeme usilovat zejména o:

  • zřízení transparentního bankovního účtu.
  • hospodaření městyse Troskotovice s vyrovnaným rozpočtem, který bude schvalován s dostatečným předstihem tak, aby nebylo nutné hospodařit dle rozpočtového provizoria.
  • provedení nezávislého auditu účetnictví, který bude každoročně součástí závěrečného účtu a bude řádně zveřejněn tak, jak ukládá zákon o obcích.
  • transparentní zadávání veřejných zakázek včetně zakázek malého rozsahu.
  • čerpání finančních prostředků z evropských fondů v maximální možné míře na smysluplné a využitelné projekty (rekonstrukce stávající a výstavba nové infrastruktury, rekonstrukce obecních budov, výstavba bytových jednotek, výstavba a rekonstrukce inženýrských sítí, ...).
  • revizi nájemních smluv u obecních bytů a dořešení problémů s vyúčtováním odběru pitné vody, elektřiny a plynu v domě chráněných bytových jednotek a v bytovém domě v budově hasičské zbrojnice.

 

Místní samospráva

    Funkční a efektivní práce místní samosprávy je základním kamenem pro správný chod každé obce, městyse či města. My chceme úřad městyse Troskotovice více otevřít samotným občanům. Každý občan musí mít možnost osobně či z pohodlí domova zjistit vše, co chce vědět o veškerém dění ve své obci.   

    V tomto směru budeme usilovat zejména o:

  • pravidelné konání zasedání zastupitelstva městyse Troskotovice s měsíční periodou.
  • zajištění funkce a pravidelné konání schůzí finančního a kontrolního výboru zastupitelstva městyse Troskotovice minimálně s čtvrtletní periodou.
  • zajištění podkladů pro zasedání zastupitelstva s týdenním předstihem tak, aby měl každý zastupitel možnost se na jednání zastupitelstva řádně připravit a zbytečně se tak neprotahoval průběh schůzí. Tyto materiály budou volně přístupné i pro občany městyse na internetových stránkách a v papírové podobě na úřadě městyse.
  • pořizování audiozáznamů ze zasedání zastupitelstva pro účely pořizování zápisů ze zasedání. Důvodem je dodržení věrohodnosti zápisů ze zasedání zastupitelstva, která byla v minulosti značně poskvrněna.
  • dodržování úředních hodin na úřadě městyse Troskotovice. V případě nepřítomnosti administrativní pracovnice (nemoc, dovolená, ...), bude tato zastoupena starostou nebo místostarostou městyse tak, aby byl zajištěn trvalý provoz úřadu alespoň v úředních dnech.
  • úřední hodiny starosty, který bude pravidelně k zastižení na úřadě městyse Troskotovice.
  • znovuobnovení Troskotovického kurýra, který bude sloužit jako jeden z informačních kanálů mezi zastupitelstvem městyse a občany.
  • pravidelnou aktualizaci úřední desky.
  • pravidelnou aktualizaci internetových stránek.

 

Odpadové hospodářství

    V Troskotovicích platíme za svoz odpadu 400 Kč na osobu za rok. Ve srovnání s okolím je tato suma nižší, ale pouze relativně. Je nutné si uvědomit, jaké služby za tuto cenu dostáváme. V okolních obcích jsou vyváženy nejen popelnice se smíšeným komunálním odpadem, ale pravidelně je pořádán i svoz velkoobjemového odpadu, nebezpečného odpadu, elektroodpadu, bioodpadu a v neposlední řadě také svoz separovaného odpadu vhodného k recyklaci. Nutno též podotknout, že svoz probíhá v týdenních intervalech. Například v Březí mají po připojení k programu ISNO (Inteligentní systém nakládání s odpady) možnost třídit odpad přímo ve svých domovech a tím šetřit své finance a životní prostředí zároveň. Dalšími příklady mohou být obce Brod nad Dyjí, Drnholec či město Mikulov, kde již tento systém úspěšně funguje. Každá popelnice v domě, či bytové jednotce, je opatřena čipem a monitorována individuálně - její výsyp, druh odpadu a množství je načteno při každém svozu. Na internetových stránkách systému ISNO jsou všechny tyto události a skutečnosti evidovány. Po přihlášení číslem popisným a heslem si mohou obyvatelé kontrolovat své hospodaření. Za třídění a dodržování zásad třídění jsou čtvrtletně udělovány bonusy, které jsou průběžně sčítány. Z celkových bonusů je ve výsledku vypočtena sleva na poplatku v dalším roce a to až do výše 70%. V případě že např. pětičlenná rodina bude zodpovědně třídit, může v následujícím roce místo 3000Kč, zaplatit pouze 900Kč.

    Současný stav je takový, že svoz velkoobjemového odpadu a bioodpadu již několik let neprobíhá. Jistou alternativou je kontejner u hřbitova. Ten je však v poslední době vyvážen pouze sporadicky dvakrát/třikrát do roka. Podobně je na tom možnost třídění odpadů. Nádoby na separovaný odpad jsou totiž umístěny jen na jednom místě a o jejich pravidelném svozu si můžeme nechat opět jenom zdát. Navíc nádoba na papír v Troskotovicích úplně chybí.

    Důsledky tohoto stavu můžeme vidět všude kolem. Když si jdeme zasportovat, když jdeme na hřbitov i když jdeme na obyčejnou procházku do přírody.

    Právě z tohoto důvodu je nutné v následujících letech věnovat značnou část energie do nápravy tohoto žalostného stavu.

    V otázce odpadového hospodaření budeme usilovat o:

  • připojení k programu ISNO, který již zdárně funguje v okolních obcích.
  • pravidelný svoz komunálního odpadu na základě smluvního vztahu.
  • pravidelný svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu v takové míře, aby byla pokryta veškerá poptávka po těchto službách ze strany obyvatel obce.
  • náhradu nevkusného a věčně přeplněného kontejneru u hřbitova menšími nádobami, které budou vyváženy společně s komunálním odpadem. Původní kontejner bude přesunut na jiné místo a oplocen, tak aby i nadále mohl plnit svou funkci pro občany Troskotovic a nehyzdil přitom své okolí. Výhledově by byl kontejner nahrazen sběrným dvorem.
  • zřízení sběrného dvora odpadů za využití spolufinancování z dotačních programů evropské unie (operační fond životní prostředí), popřípadě z ostatních dostupných dotačních titulů.
  • organizaci brigád pro úklid okolí Troskotovic, abychom náš městys společnými silami očistili od odpadků. Samotná organizace bude probíhat v rámci úřadu městyse či za pomoci spolků působících v Troskotovicích. Spolky, které již v minulosti hromadné úklidy prováděly, budou v této činnosti podporovány.
  • postihy pro osoby, které znečišťují okolí naší obce odpadem všeho druhu. Postihováno by bylo veškeré neoprávněné ukládání odpadů v celém katastrální území. Místa současných černých skládek budou vybavena cedulemi se zákazem skládky a sazbami postihů hrozícími za porušení tohoto zákazu.

 

Investice do naší budoucnosti

    Účelné investování veřejných prostředků je v současné době často diskutovaným tématem. Nejdůležitějším kritériem při vyhodnocování investic není ovšem výše proinvestovaných veřejných prostředků, ale právě účel. S příchodem evropských dotací bylo sice toto hlavní kritérium mírně potlačeno, ale to je téma spíše pro jinou diskusi.

    Příležitostí pro využití veřejných peněz je v každé obci, městysi či městě nespočetné množství. Ve většině případů však nejde vyhovět všem požadavkům a musí docházet ke kompromisům. Dle našeho názoru mají mít přednost především investice plošného charakteru, tedy infrastruktura, školství, atd..

    V oblasti investic budeme usilovat především o:

  • zateplení fasád, stropů a podlah všech obecních budov, aby byly sníženy jejich energetické nároky. Součástí je ovšem i výměna oken a kvalitní hydroizolace.
  • zrychlení průtoku potoka Miroslávka podél obce obložením jeho koryta lomovým kamenem v těch místech, kde nelze provádět jeho pravidelnou údržbu. Jedná se především o úsek podél sportovního areálu. V ostatních úsecích budeme apelovat na správu povodí řeky Moravy, aby bylo koryto potoka pravidelně čištěno až k ústí do Dolního troskotovického rybníka, a aby nic nebránilo odtoku vody z Troskotovic. Je nutné si uvědomit, že veškerý odvodňovací systém Troskotovic je závislý právě na korytě potoka Miroslávka.
  • znovuobnovení svazku obcí na odkanalizování obcí Zapálaví, který vznikl ve spolupráci s obcemi Vlasatice a Litobratřice za účelem získání dotací na společnou čističku odpadních vod. Pokud bude ze strany těchto obcí další spolupráce zamítnuta, pokusíme se vyhledat nové partnerské obce, popřípadě zajistíme aktualizaci stávajícího projektu. V další fázi budeme hledat zdroj financí, který by nám pomohl takto rozsáhlou stavbu realizovat.
  • výstavbu inženýrských sítí na sídlišti jižní svahy a tím umožnit výstavbu rodinných domů v této lokalitě, která  měla začít již v roce 2008.
  • zvýšení kapacity kuchyně v základní škole. Dále založení soukromé společnosti vlastněné obcí, aby bylo možné v této kuchyni vařit i pro zájemce mimo základní školu (např. obyvatelé chráněných bytových jednotek, výchovný ústav, soukromé firmy, atd.)
  • rekonstrukci autobusových zastávek, které jsou v současnosti v dezolátním stavu. Další fází bude doplnění přístřešku i na zastávce u hřbitova.
  • oplocení víceúčelového sportovního areálu a výstavbu sociálního zázemí, aby bylo možné sportovní areál využívat i pro komerční účely a získávat tím finanční prostředky na jeho údržbu. Dalším krokem bude zřízení funkce správce, který se bude o areál trvale starat.
  • rekonstrukci zpevněných cest v obci, na které se v minulosti nedostalo.
  • výstavbu odvodňovacích příkopů a záchytných nádrží kolem obce, aby bylo zamezeno splavování bahna a stékání vody z okolních polí do obce.
  • rekonstrukci vodovodního řádu, především úseků, kde se nachází ještě staré ocelové potrubí, které je již nyní na hranici své životnosti.
  • výměnu současného energeticky náročného a téměř nefunkčního veřejného osvětlení za úspornější zářivkové či LED osvětlení. Navíc jej na hlavní ulici doplnit do stavu, aby byla lampa na každém stožáru a byl tak zajištěn bezpečnější průjezd vozidel a průchod chodců obcí v nočních hodinách.
  • vybudování bytových jednotek v současnosti nevyužívaných půdních prostorách budovy obecního úřadu a základní a mateřské školy.
  • rekonstrukci kulturního domu i se zázemím.
  • využití sklepních prostor pod obecním úřadem k pohostinským účelům vybudováním například vinárny či kavárny.
  • rekonstrukci oplocení místního hřbitova včetně vybudování chodníků, rozšíření kolumbária a parkových úprav v jeho blízkém okolí.
  • navázání bližší spolupráce s Římskokatolickou farností, která bude spočívat ve společném boji proti chátrání sakrálních staveb všeho druhu nacházejících se v katastrálním území našeho městyse. Dále o zajištění finančních prostředků na opravy místního kostela.

 

Školství, sport, kultura a péče o městys

    Pro rozvoj Troskotovic je také důležitá základní a mateřská škola. Obzvláště pro udržení a přilákání mladých rodin s dětmi do našeho městyse je školství téměř na prvním místě.

    Sport sehrává svou roli především při výchově mládeže. Sport vede mládež k disciplíně, vytrvalosti, píli  a trpělivosti, což jsou vlastnosti, které každý člověk potřebuje po celou dobu svého života. Z tohoto důvodu je nutné vést mládež ke sportu ať je to sport jakýkoliv, protože jak praví staré české přísloví: "co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš."

         Kulturní život v Troskotovicích byl odjakživa velice bohatý a v tomto trendu bychom samozřejmě i my chtěli pokračovat nadále. Velmi důležitá je ovšem i kultura prostředí, která v poslední době kvůli exekucím zaostává. Chtěli bychom tedy zapracovat i na nápravě tohoto stavu. V tomto směru se dá totiž mnohé zlepšit i bez vynakládání milionových částek. Razíme heslo, že i plechovka barvy dokáže v některých případech udělat zázraky.        

    V tomto odvětví budeme usilovat zejména o:

  • prodloužení pracovní doby v mateřské škole a školní družině dle zájmu rodičů např. do 18:00 hod..
  • dovybavení mateřské a základní školy, včetně vybudování zázemí.
  • provoz mateřské školy i během letních prázdnin.
  • rozšíření provozu školní jídelny i pro mimoškolní zájemce.
  • možnost využití tělocvičny i pro širokou veřejnost (stolní tenis, aerobik, atd.).
  • podporu dalších mimoškolních aktivit jako je výuka cizích jazyků, různé sportovní, výtvarné i hudební kroužky.
  • podporu sportu ve všech jeho odvětvích, především pro organizace věnující se mládeži.
  • trvalou údržbu obou sportovních areálů, popřípadě o podporu organizací zajišťujících údržbu a provoz sportovních areálů.
  • podporu pro pořadatele hromadných sportovních akcí.
  • podporu pro pořadatele společenských akcí všeho druhu.
  • zajištění případné organizační i finanční podpory pro tradiční společenské akce (Svatováclavské hody, posezení pro seniory, mikulášská besídka, zájezdy pro občany, košt vín, atd.).
  • obnovení tištěného zpravodaje s aktuálními informacemi o dění v obci.
  • obnovení vedení obecní kroniky.
  • podporu pro sbor dobrovolných hasičů vytvořením podmínek pro získání hasičské techniky a nových členů celkovým zatraktivněním. To, že hasičská technika v obci chybí bylo poznat především při nedávných vydatných deštích. Dalším důvodem je skutečnost, že obce, které nemají vlastní jednotku dobrovolných hasičů musí mít smlouvu s hasiči z jiné obce a pravidelně přispívat na chod hasičů v cizí obci. V případě naší obce se jedná o SDH Drnholec a částku cca 27.000,-Kč.
  • pravidelnou a důslednou údržbu veřejné zeleně včetně pravidelné kontroly a prořezávání stromů. Dále o výsadbu nové zeleně a stromů v katastrálním území obce.
  • zbudování klidových zón v prostoru obce s posezeními.
  • vytvoření trvalého pracovního místa pro správce obecního majetku a v letních měsících o využití dotací od pracovního úřadu na pracovníky pořádkové služby.
  • pravidelnou údržbu dětských hřišť a sportovišť tak, aby bylo sníženo riziko úrazů dětí a mládeže na minimum.
  • zavedení finančních příspěvků v případě narození a úmrtí.

 

Péče o seniory

    Jak nám ukazuje stále omílaná demografická křivka, populace na starém kontinentu stárne.
 Z tohoto důvodu je nutné zajistit pro naše spoluobčany v důchodovém věku prostředí pro kvalitní prožití podzimu života.

    V péči o seniory a starší občany budeme usilovat o:

  • pravidelně pořádané setkání pro seniory.
  • založení klubu důchodců, kdy budou mít důchodci k dispozici prostory k pravidelnému setkávání a pěstování vlastních či společných zálib.
  • zřízení společenské místnosti v budově chráněných bytových jednotek.
  • pomoc seniorům v těžkých životních situacích.
  • zajištění pomoci nemohoucím seniorům se základními denními potřebami (nákupy, vyzvedávání léků, atd.)
  • navýšení počtu ordinačních hodin praktického lékaře a jeho docházkou za klienty chráněného bydlení.
  • zákaz podomního prodeje v obci, aby bylo minimalizováno riziko naletění tzv. "šmejdům."

 

Závěrem:

    Sdružení nezávislých kandidátů Troskotovice lidem je vhodnou alternativou především pro ty voliče, kteří touží po změně současného stavu věcí v Troskotovicích. Naším hlavním cílem je to, aby o dění v obci rozhodovali občané prostřednictvím svých volených zástupců (členů zastupitelstva) a starosta jako takový plnil pouze funkci zprostředkovatele a svou soustavnou činností realizoval přání občanů.

 

Příloha:

Příloha k volebnímu programu ke stažení: ZDE